Goed voorbereid op reis gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Sal op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens jou, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.
Een goede reisgids over Sal of Kaapverdië kan je vaak uitstekende aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.
Autorijden en rijbewijs
Wil je op Sal een auto huren en zelf gaan autorijden? Dan heb je aan je Nederlandse rijbewijs voldoende. Je hoeft voor Kaapverdië geen internationaal rijbewijs te regelen.
Op Sal zijn de meeste doorgaande wegen geasfalteerd. De kwaliteit van de wegen is verschillend: sommige wegen op Sal zijn strak geasfalteerd en in prima staat, andere wegen zitten vol kuilen. Autorijden op Sal is wat uitdagender dan in Nederland, maar het is wel te doen. Houd er rekening mee dat de wegen slecht kunnen zijn en dat de verkeersregels op Sal wat flexibeler gehanteerd worden dan in Nederland. Richting aangeven is bijvoorbeeld niet iets wat iedereen doet.
Elektriciteit en stekkers
Ga je op vakantie naar Sal? Dan hoef je jezelf niet druk te maken over reisstekkers of adapters. Het stroomnetwerk op Sal is vergelijkbaar met dat van ons en er worden op het eiland dezelfde stopcontacten en stekkers als in grote delen van Europa gebruikt. De netspanning is 220 V met een frequentie van 50 Hz.
Houd er rekening mee dat elektriciteit niet altijd 24 uur per dag beschikbaar is. Er komen geregeld stroomstoringen voor op Sal. De grotere hotels lossen dat meestal op met een aggregaat.
Feestdagen
Er worden in Kaapverdië en dus ook op Sal meerdere nationale feestdagen gehouden. Enkele van deze dagen hebben te maken met de geschiedenis van de eilanden, terwijl andere weer een religieuze achtergrond hebben. Tijdens feestdagen kunnen bedrijven, winkel, horecazaken en musea gesloten zijn.
De feestdagen met een vaste datum zijn:
1 januari – Nieuwjaarsdag
20 januari – Dag van de Helden
1 mei – Dag van de Arbeid
5 juli – Onafhankelijkheidsdag
15 augustus – Maria Tenhemelopneming
12 september – Nationale Dag
1 november – Allerheiligen
25 en 26 december – Kerstmis
Variabele feestdagen:
Carnaval (in februari of maart)
Aswoensdag (in februari of maart)
Goede Vrijdag (in maart of april)
Pasen (in maart of april)
Fooi
De salarissen liggen in Kaapverdië niet hoog, waardoor fooien een welkome aanvulling van de inkomsten zijn. Ben je tevreden over de service? Geef dan tot tien procent fooi in de horeca. Verblijf je in een all-inclusive hotel? Dan is het handig om het bedienend personeel van tijd tot tijd wat kleine fooien toe te schuiven. Het levert je waarschijnlijk een vriendelijke glimlach op en mogelijk ga je tijdens je verblijf tot de favoriete klanten horen, waardoor je sneller geholpen wordt.
Voor kamermeisjes kun je af en toe een bescheiden fooi in de kamer achterlaten. Doe dat bij voorkeur op het hoofdkussen, zodat ze weten dat het voor hen bedoeld is. Vergeet bij het uitdelen van fooien ook de kruier niet, net als de gids als je een excursie maakt.
Geld en betalen
De escudo is de munteenheid van Kaapverdië en daardoor ook de gangbare valuta waarmee je op Sal betaalt. Op de luchthaven en op verschillende plekken kun je geld opnemen uit de geldautomaten. Daarvoor moet je pas wel geschikt zijn voor geldopnamen buiten Europa. Wil je er zeker van zijn dat je voldoende contant geld ter beschikking hebt? Dan kan het handig zijn om vooraf alvast wat escudo’s te regelen, bijvoorbeeld door ze vooraf te bestellen bij het GWK. Zo voorkom als een geldautomaat op Sal een storing heeft dat je zonder contant geld zit.
Er zijn plekken op Sal waar je met euro’s kunt betalen. Het aantal winkels, horecazaken en andere bedrijven dat euro’s accepteert, is aan het toenemen. De daarbij gehanteerde wisselkoers kan ongunstig zijn. Datzelfde geldt voor geld wisselen bij wisselkantoren of aan de receptie van het hotel.
De bekendste en meeste gebruikte creditcards zoals MasterCard en VISA worden in veel hotels geaccepteerd. In kleinere winkels en horecazaken moet je er rekening me houden dat je mogelijk niet met creditcard kunt betalen.
Kraanwater
Vermijd het drinken van kraanwater als je op Sal bent. De berichten over het leidingwater op Sal zijn niet eenduidig, maar er wordt meestal geadviseerd om het kraanwater niet te drinken. Dan kun je dat beter niet doen. Drink mineraalwater uit flessen en pas op met ijsblokjes. Zijn die van kraanwater gemaakt, vermijd ze dan. In de meeste hotels worden de ijsklontjes in grote zakken aangeleverd en zijn ze gemaakt van gezuiverd water.
Reisdocumenten en visum
De visumplicht om Kaapverdië als toerist te kunnen bezoeken is afgeschaft. Reis je niet langer dan 30 dagen naar Kaapverdië? Dan heb je geen visum nodig. Voor de reis naar Sal heb je wel een geldig paspoort nodig. Een Nederlandse ID-kaart geldt voor een vakantie naar Sal niet als geldig reisdocument. Je Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in Kaapverdië.
Voor een reis naar Kaapverdië moet je vooraf je reis aanmelden bij de overheid van Kaapverdië. Dat is gratis en dient te gebeuren via de officiële website https://www.ease.gov.cv/. Het nadrukkelijke advies is om je gegevens uiterlijk 5 dagen voor vertrek door te geven. Je kunt dit in het Engels, Frans of Portugees doen. Boek je je reis via een reisorganisatie, dan kan je deze registratie vaak via hun website doen.
Reis je langer dan 30 dagen naar Kaapverdië? Dan heb je wel een visum nodig, tenzij dat je van Kaapverdische origine bent, Kaapverdiaanse ouders hebt of wanneer je getrouwd bent met een Kaapverdiaan(se). Het visum kun je ter plaatse bij aankomst op de luchthaven regelen en betalen. Je hebt daarvoor geen pasfoto nodig. Wil je het visum vooraf regelen? Dan kan via het Consulaat van de Kaapverdische eilanden in Rotterdam.
Tijdsverschil
Kaapverdië heeft een andere tijdzone dan Nederland, waardoor je met tijdsverschil te maken gaat krijgen als je naar Sal reist. Kaapverdië ligt in tijdzone UTC -1 en Nederland ligt in tijdzone UTC +2.
Het tijdsverschil van Nederland met Sal bedraagt in de winter 2 uur. Het is op Sal dan 2 uur vroeger dan in Nederland.
Het tijdsverschil van Nederland met Sal bedraagt in de zomer 3 uur. Het is op Sal dan 3 uur vroeger dan in Nederland.
Op Sal kent men geen zomertijd. Dit zorgt voor het verschil in tijdsverschil op het moment dat bij ons de zomertijd ingaat. Dat is vanaf de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.