Het eiland Sal is redelijk dunbevolkt, met ongeveer veertigduizend inwoners die op een oppervlakte van ongeveer 220 vierkante kilometer wonen. Het grootste deel van het eiland is onbewoond. De mensen wonen in zes plaatsen, waarbij je Pedra de Lume en Terra Boa qua inwoneraantal vrijwel mag negeren. De meeste mensen wonen in Espargos, Murdeira, Palmeira en Santa Maria. Op deze pagina lees je informatie over de verschillende plaatsen op Sal.
Plaatsen op Sal
Informatie per plaats
Espargos
Espargos is de hoofdplaats op het eiland Sal. De stad – als je het al een stad mag noemen – ligt centraal op het eiland. Iets ten noorden van de internationale luchthaven van Sal. Het gros van de werknemers dat op de all-inclusive resorts in het zuiden werkt, woont in Espargos. Zij rijden met speciale bussen iedere werkdag heen en weer tussen Santa Maria en Espargos. Van commerciële activiteiten, bijzondere gebouwen, musea of toerisme is in Espargos eigenlijk geen sprake.
Wil je gaan winkelen voor nieuwe kleding, schoenen of souvenirs? Dan moet je niet in Espargos zijn. Het winkelaanbod bestaat hier vooral uit enkele minimarkten. Voor de locals is Espargos belangrijker. Die kunnen hier voetballen of voetbal kijken in het stadion, naar de kerk gaan, officiële zaken regelen of naar het ziekenhuis gaan.

Is Espargos dan voor toeristen niet interessant? Jawel hoor, maar niet om er speciaal voor vanuit Santa Maria voor in de taxi te stappen. Espargos wordt vooral als tussenstop tijdens een eilandtour aangedaan. Dan wordt er de 107 meter hoge Monte Curral opgereden om van daaraf van een goed uitzicht over het stadje en het eiland te genieten. Andere bezienswaardigheden in Espargos zijn het centrale pleintje met het kerkje en twee terrasjes, de lokale markt en een paar schitterende muurschilderingen. Verder is Espargos een goede plek om lokale gerechten zoals cachupa te eten.


Murdeira
Het aan de westkust van Sal gelegen Murdeira is een zeer rustig dorpje, dat rondom het Praia da Murdeira gesitueerd is. Dit rustige vissersdorp is een pittoreske plaats voor wie in alle rust van Sal wil genieten. Murdeira wordt als een ideaal toevluchtsoord voor het anders zo gehaaste leven beschouwd. Murdeira was oorspronkelijk een kleine nederzetting van voornamelijk boeren en vissers. Eind vorige eeuw is het dorp getransformeerd tot een semi-gesloten gemeenschap waar een mix van Europeanen en oorspronkelijke eilandbewoners permanent woont.

Een aanzienlijk deel van de bebouwing in dit dorp behoort tot het Murdeira Village Resort. Dit resort beschikt over 40 moderne suites en diverse goed uitgeruste villa’s. Naast het resort bestaat de overige bebouwing in Murdeira voornamelijk uit residentiële woningen, waaronder particuliere villa’s en vakantiehuizen. Er zijn ook enkele lokale voorzieningen, zoals een restaurant, een minimarkt en sportfaciliteiten.
Santa Maria
Het sfeervolle Santa Maria telt minder permanente inwoners dan hoofdplaats Espargos, maar is door de vele toeristen die in en rond Santa Maria verblijven een stuk levendiger. Hier concentreert zich het toerisme op Sal. Dat heeft vooral een positieve invloed op Santa Maria. De toeristische sector geeft een enorme economische impuls aan het eiland, waardoor het de Kaapverdianen alles aan gelegen is om Santa Maria zo aantrekkelijk mogelijk te maken.
Het hart van Santa Maria wordt gevormd door de pier en de in het verlengde daarvan liggende Pier Street. Hier vind je kraampjes met souvenirs en andere hebbedingetjes, de fietsverhuurder en het heerlijke seafoodrestaurant LobStar, waar je vooral van veel verschillende heerlijke bereidingen van kreeft kunt genieten. Naar Kaapverdische begrippen is het een duur restaurant, maar wel eentje die je als liefhebber van kreeft niet mag overslaan, als je het ons vraagt.


De Rua 1 de Junho is het leukste deel van het centrum. Deze sfeervol opgezette autovrije straat biedt een leuke mix van winkels, horeca en een aantal schitterende muurschilderingen. Ten oosten van de wandelstraat ligt het klein parkje Praca Manuel António Martins, waar het Santa Maria sign staat. Dit is een geliefde plek om vakantiefoto’s te maken. Aan de oostelijke kant zie je Casa Manuel António Martins te zijn. Dit historische gebouw was vroeger de residentie van Manuel António Martins, een Portugese zakenman en voormalig koloniaal gouverneur van Kaapverdië.

De stranden vormen de reden dat juist Santa Maria uitgegroeid is tot dé badplaats van Sal. Op deze 18 kilometer aan zandstrand is het het hele jaar door heerlijk vertoeven. Praia de Santa Maria is het hoofdstrand. Dit brede zandstrand strekt zich over een lengte van ongeveer twee kilometer uit langs de zuidkust van Santa Maria. Ponta Preta ligt aan de westkust van Santa Maria en aan de oostelijke kust ligt Kite Beach, dat niet geschikt is om te zwemmen, maar wel perfect is om te kitesurfen.
In en rond Santa Maria bevindt zich meer dan 95% van alle hotelbedden op het eiland Sal. All-inclusive toerisme is hier zeer populair en dat concentreert zich vooral ten westen van Santa Maria. Verblijf je in een hotel in en rond het centrum van het stadje, dan kun je in verschillende bars en restaurants terecht voor je eten en drinken. De hotels hebben zelf vaak ook één of meerdere restaurants.

Pedra de Lume
Het dorpje Pedra de Lume is vooral bekend vanwege de nabijgelegen salinas (zoutverdampingsvijvers). De exploitatie van zout, die hier in de 18e eeuw begon, is lange tijd de belangrijkste bron van inkomsten geweest in Pedra de Lume en op het hele eiland Sal. Tegenwoordig moet Pedra de Lume het hebben van de toeristen die tegenbetaling de salinas komen bezoeken. Zij kunnen komen zwemmen in een zoutmeer, de enorme velden met zout bewonderen en de restanten van de door het Franse bedrijf Salins de Cap Vert aangelegde luchttramlijn zien. Die was bedoeld om het zout vanuit de salinas naar het haventje te transporteren.


Excursies naar Pedra de Lume zijn populair vanwege de mogelijkheid om in water met een zeer hoog zoutgehalte te drijven. Je kunt de ervaring vergelijken met drijven in de Dode Zee. Het zoutmeer heeft een zoutgehalte van ongeveer 28%. Dit komt doordat het meer in een oude vulkaankrater ligt en via ondergrondse kanalen zeewater binnenkrijgt, dat vervolgens door verdamping een hoge zoutconcentratie bereikt. De Dode Zee heeft een zoutgehalte van ongeveer 34 tot 35%. Door de extreme zoutconcentratie kunnen mensen moeiteloos blijven drijven.

Palmeira
Het kleurrijke dorpje Palmeira ligt net als Murdeira aan de westelijke kust van Sal. Palmeira is de belangrijkste havenplaats van Sal, zowel voor goederenvervoer, de visserij en recreatievaart. Heb je een catamarantocht geboekt? Dan vertrek je vanuit de haven van Palmeira. Wekelijks komen er meerdere bevoorradingsschepen naar Palmeira om het eiland van voedsel, brandstof en andere essentiële zaken te voorzien. Bij de haven zie je de brandstofopslag van Shell Cape Verde en Enacol Palmeira.
Palmeira is de beste plek op Sal om van de lokale keuken te genieten. In de restaurants die je vooral rond de haven aantreft kun je vooral genieten van verse vis, kreeft en cachupa, het internationale gerecht van Kaapverdië. Verder kun je in enkele winkeltjes leuke souvenirs en lokale producten kopen. Hier betaal je gegarandeerd minder dan in de toeristenwinkels die je op de all-inclusive resorts op Sal aantreft.

Als je een wandeling door Palmeira maakt, dan zal het je opvallen dat de huizen veel verschillende kleuren hebben en dat sommige panden voorzien zijn van prachtige muurschilderingen. Er bestaan op Sal gelukkig geen wetten omtrent kleurgebruik en het uiterlijk van woningen, waardoor eigenaren helemaal vrij zijn in hoe verf op de gevels aangebracht wordt.

