Weer en beste reistijd

Ga je op vakantie naar Sal? Dan mag je rekenen op tropisch weer met veel zon, weinig regen en hoge temperaturen. Het is op Sal bijna altijd goed strandweer, wat maakt dat deze vakantiebestemming vooral geschikt is voor een zonvakantie. Het weer is op Sal wat dat betreft nog wat gunstiger dan de andere Kaapverdische eilanden. De ligging dichter bij het Afrikaanse continent zorgt voor iets hogere temperaturen en het ontbreken van bergen voorkomt dat vochtige lucht gemakkelijk kan condenseren en voor bewolking kan vormen. De meeste dagen van het jaar mag je op Sal rekenen op een strakblauwe lucht die de zonnestralen ongehinderd je huid laten verwarmen.

Het eiland Sal is het hele jaar een prima strandbestemming. De temperaturen zijn redelijk constant en langere periodes met regenval of onbestendig weer komen op Sal niet voor.

Het klimaat van Sal

Het eiland Sal heeft volgens de klimaatclassificatie van Köppen het klimaat van een hete woestijn (een BWh-klimaat). Dit klimaat kenmerkt zich door zeer weinig neerslag, hoge temperaturen en veel zonneschijn gedurende het hele jaar. De gemiddelde jaarlijkse neerslag op Sal is slechts ongeveer 70 tot 80 millimeter en de temperaturen blijven constant warm, met een jaargemiddelde van rond de 23,5°C. De zee rond het eiland is het hele jaar door relatief koel. De relatieve luchtvochtigheid ligt overdag meestal rond de 60 tot 70%.

De maximumtemperaturen variëren van gemiddeld 24 tot 27 graden Celsius in de wintermaanden tot rond de 30 °C in september en oktober. De minimumtemperaturen op Sal liggen in de winter gemiddeld net onder de 20 °C. In de loop van het jaar stijgen de minimumtemperaturen langzaam, om van augustus tot en met oktober zo rond de 24 °C uit te komen.

Winterzon

Sal is een uitstekende winterzonbestemming, waardoor men vooral voor een winterzonvakantie in het vliegtuig richting Sal stapt. Op het moment dat het in Nederland koel, grijs en nat is, wacht op Sal warm en zonnig weer. Sal is daardoor in toenemende mate een bestemming waar tijdens de kerstvakantie en voorjaarsvakantie naartoe gevlogen wordt. Deze schoolvakanties lenen zich uitstekend voor een warme wintervakantie op de Kaapverdische eilanden.

Regenseizoen

Sommigen noemen het een natter seizoen, anderen hebben het over een echt regenseizoen, maar een feit is dat de periode van augustus tot begin november een seizoen is waarin er een verhoogde kans op regen is. Die regen valt dan meestal in buien, die vaak kort duren en vrij veel neerslag in korte tijd kunnen opleveren. Omdat de infrastructuur op Sal daar niet op berekend is, kan er eventjes wateroverlast ontstaan. In de hotels heb je daar meestal weinig last van, maar in dorpen zoals Santa Maria en Murdeira kunnen de straten eventjes blank komen te staan.

Zandstormen

In de periode december tot en met februari is er op Sal een kans op zandstormen. Deze zandstormen staan lokaal bekend als bruma seca en zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen. Bruma seca is een droge, stoffige wind die wordt veroorzaakt door zandstormen afkomstig uit de Sahara-woestijn. Deze zandstormen ontstaan door sterke windstromen in de Sahara die grote hoeveelheden fijn stof en zand de lucht in blazen. De droge stofwolk reist honderden kilometers over de Atlantische Oceaan en bereikt uiteindelijk de Kaapverdische eilanden, waaronder Sal.

Het dagelijks leven kan ontwricht raken tijdens dagen dat er een zandstorm over Sal waait. Het beperkte zicht maakt reizen, zowel op de weg als in de lucht, moeilijker en gevaarlijker. Hierdoor kunnen vluchten geannuleerd of uitgesteld worden. Voor mensen en dier zijn de zandstormen ook geen pretje. De fijne deeltjes in de lucht kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken, vooral bij mensen met astma of andere longziekten. Ook kunnen de ogen geïrriteerd raken door het stof.